torsdag 1 mars 2007

Fig-language.



Så kallat fikonspråk är inte bra. Inte om du vill bli journalist. Då ska du glömma allt du lärt dig från gymnasiet och annan senare utbildning om att skriva fint. Du ska också lägga all sorts vilja att formulera dig snyggt, vackert eller snirkligt på hyllan.
Det du SKA göra är att ta ett antal steg tillbaka i din språkutbildning. Ungefär till när du var åtta år eller så. Då Bolibompa var källan till allt underbart livet hade att erbjuda. Och så lägger du ditt språk ungefär på den nivån, för smartare än så ska du inte förvänta dig att dina läsare är. Eller, som en lärare på skolan sa:

- Du måste komma ihåg att inte överskatta din läsekrets.

Med andra ord: "Folk är idioter, och nu ska du skriva som en också för att de ska förstå dig, pojk."

Så en artikel om mjölkbönders hårda vardag måste alltså mjukstartas på följande sätt, kanske:

MUUUUUUUU!...så säger kon. Kor bor i stora hus som kallas ladugårdar. Där äter de hö. Om somrarna får de gå utomhus, i så kallade hagar. Där äter de gräs. Om man sliter i en kos påse, som kallas juver och sitter alldeles under magen kommer det mjölk. Den kan man dricka. Då blir man stark i benen. Men pojkkor, så kallade tjurar ska man inte försöka mjölka. Då kan de bli arga. Då kan de försöka stångas. Att bli stångad gör ont i kroppen. Så ont så man kan börja gråta - eller rentav dö av det. Så mjölka inte tjurar, bara kor.
Kornas ägare kallas bönder. De har det svårt just nu, för pappa staten och farbror EU hatar dem. Bönder är lortiga, säger staten. Usch och tvi, säger farbror EU. Så de luktar! Om de får så mycket pengar i bidrag från oss för att leverera vår mat året om, tycker vi ju att de kunde köpa lite tvål också! Nu ger vi dem mindre pengar, väl?


Och så vidare, och så vidare...fan, om inte skolorna var så underbudgeterade av pappa staten, så kanske man kunde få skriva som en vuxen människa åt de andra offren emellanåt.

Inga kommentarer: