måndag 24 augusti 2009

עכשיו זה היה מטורף, ישראל

Nu hoppar en israelisk politiker på Norge också. För att lusekoftorna lägger märke till att det var 150 år sedan författaren Knut Hamsun klämdes ut.

Hamsun stödde tyskarna under första och andra världskriget, mycket eftersom han avskydde den dåvarande brittiska imperialismen. Britterna var det folk som lekte globalt mord och erövring innan tyskarna kom i gång och tog över fanan.

Hamsun träffade Hitler, under en audiens där han mest lär ha klagat på hur norrmännen behandlades i det av tyskarna då ockuperade Norge. Sedan skrev han en dödsruna över Affe när denne hade pyrt klart i diket utanför sin lilla bunker i Berlin, med utsikt över förstörelsen han var orsak till.

Hamsun friades i norsk rätt för eventuella nasse-grejer, även om det så klart är tveksamt i efterhand, för alla oss som inte var samtida.

Själv anser jag nog att det inte är svårt att hitta folk som smörade för düsken under andra världskriget, bara man gräver lite. Det var dessvärre à la mod då.

Han vann Nobelpriset i litteratur också, Hamsun. Är världskänd för sitt skrivande, och jämförs med Kafka genom boken Hunger. Samtidigt som Hemingway lär ha inspirerats av Hamsuns skrivande.

Undrar vilket det är norrmännen tänkt fira, Israels politiker? Ni verkar vilja göra er ovänner med hela världen för tillfället.

Därmed inte sagt att jag har några sympatier för Aftonbladet, heller.



Inga kommentarer: